Een vroeggeboorte gaat gepaard met veel stress voor ouders. Het is een emotioneel en fysiek uitdagende tijd, die allerlei zorgen (o.a financiële aspecten, enz.) met zich kunnen meebrengen. In deze stressvolle periode is het belangrijk dat ouders niet vergeten om zorg te dragen en tijd vrij te maken voor zichzelf en elkaar.
Zelfzorg
Scroll verder naar beneden
Partner
Naast de zorgen over de gezondheid en het welzijn van het kind, heeft een vroeggeboorte en opname op neonatologie ook een impact op de relatie tussen ouders. Ouders ervaren soms schuldgevoelens over de vroeggeboorte. De opname van hun kindje kan een heel traumatische en zware periode zijn. Soms herbeleven ouders de vroeggeboorte en ervaren ze gevoelens van rouw. De stress en angst die gepaard gaan met een vroeggeboorte, kan leiden tot emotionele uitputting. Deze emotionele last kan bijgevolg leiden tot spanningen tussen partners, wat de communicatie met elkaar kan bemoeilijken. Elke partner ervaart de situatie verschillend, reageert anders en gaat op een eigen manier om met de verwerking van zo’n gebeurtenis. Dit kan leiden tot conflicten en onenigheid. Het kan moeilijk zijn om de juiste balans te vinden tussen de zorg voor het kind en de zorg voor elkaar en eventuele andere kinderen in het gezin. Onderaan deze pagina kan je enkele tips vinden om hiermee om te gaan.
De confrontatie met een vroeggeboorte kan de relatie tussen partners echter ook versterken. Het kan een gevoel van samenhorigheid creëren en partners kunnen elkaar steunen doorheen deze moeilijke periode.
Brussen
De vroeggeboorte heeft ook een grote impact op broers en zussen, ook wel ‘brussen’ genoemd. De geboorte van een premature broer of zus vindt plots en onverwachts plaats. Dit kan verwarrend zijn voor de brussen, want er is weinig ruimte om hen voor te bereiden op de geboorte van hun nieuwe broer of zus.
Brussen komen in aanraking met een broertje of zusje dat veel medische zorgen nodig heeft. Mama en papa zijn vaak minder thuis, waardoor ze worden opgevangen door de grootouders of andere familieleden en vrienden. Ze zien dat mama en papa verdrietig zijn. Deze situatie kan veel vragen bij hen oproepen. Ze voelen zich vaak over het hoofd gezien.
Het is dus belangrijk om brussen te betrekken bij de opname van hun broer of zus. Dit kan op verschillende manieren. De meeste neonatologie afdelingen beschikken over ‘brussenkoffers' die gebruikt kunnen worden om brussen uit te leggen wat er gaande is met hun broertje of zusje. Meer informatie over de brussenkoffers kan gevraagd worden bij het verplegend personeel. Daarnaast bestaan er ook prentenboeken en spelletjes die hierbij kunnen helpen. Eén van deze spelletjes heet ‘De Ridders Neo en Nato’. Het spel, ontwikkeld door Odisee Hogeschool, is gericht op kinderen tussen vier en acht jaar en wil brussen op een speelse manier voorbereiden op een bezoek aan de afdeling en hun betrokkenheid verhogen. De link naar het spel vind je hier.
De confrontatie met een plotse opname of het eventueel verlies van de baby, veroorzaakt gevoelens van onzekerheid en angst bij brussen. Om met brussen in gesprek te gaan over deze gevoelens, werd een troostkoffer ontworpen. Met deze tool worden ouders, opvoeders en zorgverleners ondersteund om in gesprek te gaan over gevoelige thema’s als rouw, afscheid en verdriet.
Enkele tips
In deze alinea worden enkele tips meegegeven voor ouders, partners en brussen. Concrete adviezen kan je hier terugvinden.
- Durf steun en hulp te vragen bij familie, vrienden, andere ouders of professionele zorgverleners. Dagelijkse taken zoals boodschappen doen, koken en schoonmaken kunnen zo uit handen genomen worden. Hierdoor kan er wat extra tijd worden vrijgemaakt om bij je baby of andere kinderen te zijn, maar ook om wat tijd te nemen voor jezelf.
- Het is belangrijk om niet te streng en kritisch te zijn voor jezelf. Ouders proberen al het mogelijke te doen en dat is al meer dan genoeg.
- Zorg voor voldoende rust en slaap, zeker wanneer je als ouder regelmatig het ziekenhuis bezoekt om bij je kind te zijn. Het tekort aan slaap kan zorgen voor meer stress waardoor dit een invloed zou kunnen hebben op het bezoek aan je kind.
- Probeer gezond en voldoende te eten en te drinken. Schakel vb. hulp in uit de omgeving voor maaltijden.
- Tijd maken voor ontspanning is belangrijk, probeer daarom op zoek te gaan naar activiteiten die de stress helpen verminderen. Zoals bijvoorbeeld mediteren, yoga doen, sporten, naar de film gaan of een wandeling maken in de natuur.
- Ook het emotionele welzijn is belangrijk. Het kan helpen om bijvoorbeeld in gesprek te gaan met een therapeut die gespecialiseerd is in vroeggeboorte. Dit kan helpen in het leren omgaan met de emotionele uitdagingen van een vroeggeboorte en opname op neonatologie.
- Probeer open te communiceren. Het is belangrijk om met je partner over emoties, zorgen en gedachten te praten. Zo weet je hoe jouw partner zich voelt en wat hij/zij precies nodig heeft.
- Probeer een steun te zijn voor elkaar. Moedig elkaar aan, geef elkaar complimenten en help elkaar waar nodig.
- Wees geduldig met elkaar. Het hebben van een premature baby kan immers heel stressvol zijn.
- Maak tijd voor elkaar en blijf samen leuke dingen doen. Het kan helpen om verbonden te blijven en de relatie te versterken.
- Durf ondersteuning te zoeken. Het kan nuttig zijn om hulp te zoeken bij een professionele therapeut of een steungroep voor ouders van prematuur geboren kinderen. Dit kan helpen om emoties te verwerken en de relatie te versterken.
- Laat broers en zussen op bezoek komen in het ziekenhuis. Zo leren ze hun broertje of zusje kennen en kunnen ze beter begrijpen waarom mama en papa zoveel weg zijn van huis.
- Maak gebruik van de brussenkoffers op de afdelingen. Aan de hand van de koffer kan je beter uitleggen wat er gaande is met hun broertje of zusje.
- Aan de hand van prentenboeken kan er aan broertjes of zusjes op een begrijpelijke manier uitgelegd worden wat er allemaal komt kijken tijdens een verblijf op neonatologie. Enkele ideetjes kan je terugvinden op onze pagina leestips.
- Het spel ‘De Ridders Neo en Nato’ kan brussen op een speelse manier voorbereiden op een bezoek aan hun premature broer of zus en kan hun betrokkenheid verhogen.
- Betrek de brussen actief bij de zorg voor hun premature broer of zus en laat hen meehelpen waar het kan.