Lees-, luister- en kijktips

Op deze pagina kan je enkele interessante bronnen vinden over vroeggeboorte. Je kan er leestips vinden maar ook andere bronnen zoals podcasts enz.

Meer weten?
Scroll verder naar beneden
Shutterstock 775172380
Shutterstock 2314056513

Leestips

KINDERBOEKEN
Bertine Brookhuis
‘Hoera, ik heb een zusje/broertje’ – Bertine Brookhuis

Een boek voor kinderen die een prematuur, dysmatuur of ziek geboren zusje hebben gekregen. Met dit prentenboek kun je op een luchtige manier aandacht besteden aan alle toeters en bellen die het zusje omringen. Niets om bang van te worden.

Muisje in een glazen huisje Een prematuur zusje
‘Muisje in een glazen huisje’ – Chrisja Snijder

Dit boekje gaat over Mila die een te vroeg geboren zusje krijgt. Haar zusje moet nog in het ziekenhuis blijven en ligt daar in een glazen huisje. Er wordt op een ontzettend makkelijke maar mooie manier uitgelegd wat er met haar zusje aan de hand is. Zodat ook de allerkleinste dit makkelijk kunnen begrijpen.

De kleine lampjesprins
‘De kleine lampjesprins’ – Leen De Coensel

‘De kleine Lampjesprins’ is een bijzonder en poëtisch verhaal op maat van kinderen. Het probeert het thema van vroeggeboorte en verlies een plaats te geven in en buiten het gezin. Achter in het boek vind je creatieve activiteiten om na het vertellen van het verhaal aan de slag te gaan rond dit onderwerp.

Welkom minizusje
‘Welkom minizusje’ – Mieke van Hooft

Een opbeurend en licht peuterboek op rijm over een zusje dat iets te vroeg geboren wordt. Dit boek stelt de emoties van oudere broers en zussen centraal.

Vroeger dan verwacht
'Vroeger dan verwacht' – An Swerts

Een herkenbaar en gevoelig prentenboek over een jongetje wiens broertje te vroeg geboren wordt. Met achter in het boek nuttige informatie voor volwassenen die meer willen weten over vroeggeboorte en de gevoelens die dit bij de ouders en de broertjes en zusjes kan oproepen.

Het vroege vogeltje
‘Het vroege vogeltje’ – Stichting Earlybirds

Het prentenboek vertelt het verhaal van wat een vroeg vogeltje allemaal meemaakt samen met zijn of haar vader en moeder. Met dit prentenboek kunnen ze vrienden, familie, broertjes en zusjes laten zien en lezen wat er allemaal komt kijken bij een vroeggeboorte en wat het met je doet.

Ik heb een zusje maar ik mag alleen naar haar kijken
‘Ik heb een zusje maar ik mag alleen naar haar kijken’ – Maaike Sigar

Als een lang verwacht broertje of zusje in een couveuse moet liggen, is dit vaak een grote teleurstelling. Dit boek is een informatief verhaal met zwart-witte tekeningen en foto’s voor broers en zussen van een premature baby.

Veel geluk Freddy
‘Veel geluk, Freddy’ – Madeleine van Hamersveld

Dit prentenboek voor kinderen van 3 jaar tot 7 jaar vertelt het verhaal van kuikentje Freddy en wat er gebeurde toen er een barstje in zijn ei kwam. Het boek legt uit aan broers en zussen waarom te vroeg geboren kindjes soms wat hulp nodig hebben wanneer ze pas op de wereld zijn.

INFORMATIEVE BOEKEN
Mijn kind is te vroeg geboren
'Mijn kind is te vroeg geboren' – Prof. Dr. Christine Vanhole

Alles wat je wilt weten over vroeggeboorte in een toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde gids, aangevuld met persoonlijke mamaverhalen.

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling
‘Zorgen voor je baby op de couveuse afdeling’ – Inga Warren

Dit boek is voor alle ouders met een baby op de afdeling neonatologie en helpt je om vanaf het eerste begin een rol te spelen in de zorg voor je kind. Het begeleid je door elke fase, van de eerste dagen op de neonatale intensive care afdeling, totdat hij klaar is om naar huis te gaan.

Boekje voor ouders met een matig prematuur geboren kind
'Boekje voor ouders met een matig prematuur geboren kind' – Kind & Gezin

Dit boekje geeft ouders van een matig prematuur geboren kind (geboren van 32 tot en met 36 volle zwangerschapsweken) praktische tips. Het geeft een antwoord op vragen over ontwikkeling, gezondheid, ouderschap, sociale rechten, kinderopvang, ...

Handboek vroeggeboorte voor ouders van prematuren
‘Handboek vroeggeboorte voor ouders van prematuren’ – Shanna de Jong

Het ‘Handboek vroeggeboorte voor ouder van prematuren’ van ervaringsdeskundige Shanna de Jong is een informatief en praktisch boek voor ouders van te vroeg geboren baby’s. De geboorte van een baby vóór 37 weken zwangerschapsduur roept vaak veel vragen op bij ouders. Dit boek probeert een antwoord te bieden op al die vragen.

Reisgids naar huis
‘Reisgids naar huis’ – Zita Bebenroth, Laura van Mourik

Dit boek geeft inzage in de medische processen die het kind doormaakt en biedt steun aan ouders. Die voelen zich vaak machteloos en hopen dat het kind ook buiten de baarmoeder groeit en sterker wordt. Na de eerste fase in het ziekenhuis wordt er verder gekeken, naar de voorzichtige periode thuis en de verdere ontwikkeling van het kind. We geven tips voor de verzorging van de baby en delen ervaringen uit de praktijk voor kinderen tot 4 jaar.

Koester je kleintje
‘Koester je kleintje’ – Jill Bergman

‘Koester je kleintje’ is de Nederlandse vertaling van ‘Hold Your Prem’, het door Jill Bergman, geschreven boek over de zorg voor prematuur geboren baby’s. Jill bepleit in haar boek huid-ophuidcontact als dé manier om de baby te bieden wat ze nodig heeft: warmte, voeding, de veiligheid van het moederlichaam. Dit alles helpt je kind om niet alleen lichamelijk te groeien en sterker te worden, maar om zich ook sociaal en emotioneel stabiel te ontwikkelen.

Borstvoeding geven aan je prematuur
‘Borstvoeding geven aan je prematuur’ – Hanneke de Wit

Dit boek, geschreven door moeders en door professionals, geeft heldere, bruikbare tips en bevat handige voedingsschema’s, een kolfdagboek en een borstvoedingsdagboek, die je als hulpmiddel kunt gebruiken. Een overzichtelijk naslagwerk voor wanneer je hebt besloten om borstvoeding te gaan geven en advies zoekt, maar ook een rijke informatiebron voor als je de keuze nog moet maken.

Van hart tot hart
‘Van Hart tot Hart’ – Binu Singh

Met dit boek wil Binu Singh een stem geven aan kinderen tussen 0 en 6 jaar en jou uitnodigen om vanuit hun perspectief te kijken naar je eigen leven en de samenleving. Ze roept warm op tot meer aandacht voor onze vroege kinderjaren. Dat doet ze met inspirerende quotes en korte teksten over thema’s als het innerlijke kind, veilige hechting, toxische stress, helen in verbinding, moederkracht, vaderkracht, zelfzorg en sociale steun.

DAGBOEKEN EN PERSOONLIJKE VERHALEN
Kleine kanjer
‘Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren’ – Hanneke de Wit

Dit speciale babyboek begint al bij zwangerschapsweek 24 en en richt zich in de eerste plaats op de (ziekenhuis)periode na een vroeggeboorte, gevolgd door het eerste jaar. Met het 'Babyboek voor Prematuren' creëer je een persoonlijk document van een turbulente en intense periode in jullie leven en dat van jullie kind. Een mooie manier om te zorgen dat alle herinneringen aan deze heftige, maar ook mooie tijd je bij blijven en om je te helpen terug te kijken op een tijd van geleefd worden en overleven. Maar ook een mooie manier om later aan je kind te laten zien wat een bijzondere start hij heeft gemaakt.

Het grote kleine babyboek
‘Het grote kleine babyboek’ – Ilse Veijer Selles

Een groot boek speciaal voor de aller - allerkleinsten!? 'Het grote kleine babyboek' is een invulboek voor ouders van een prematuur (te vroeg) en/of dysmatuur (te licht) geboren baby('s). Om alle mijlpalen en herinneringen in te bewaren en te koesteren.

Blauw Gras
‘Blauw Gras’ – Elly Godijn

‘Blauw Gras’ vertelt het verhaal van een moeder die een meisje krijgt van 700 gram, 15 weken te vroeg geboren en met een slechte levensverwachting. Het verhaal van kracht, hoop bewustwording en een te bewandelen pad met een gouden randje…

Mag het iets meer zijn
‘Mag het iets meer zijn?’ – Petra de Pauw

Net als bij haar eerste, vlekkeloos verlopen zwangerschap wil Petra een dagboek bijhouden van de 9 spannende maanden. Maar het zullen er geen 9 worden. Op week 20 verliest Petra voor het eerst vruchtwater. De dokters verwachten een doodgeboorte, maar het meisje in haar buik blijkt een vechtertje. De rest van de zwangerschap wordt zwaar en Billie wordt geboren op 27 weken en weegt 920 gram. Petra vertelt in haar dagboek open over haar twijfels, angst, verdriet en hoop. Ze doet dat met een ontwapenende humor. Ook de geboorte zelf en de eerste maanden van Billies leven worden met een lach en een traan beschreven.

Het onvoltooide kind
‘Het onvoltooide kind’ – Brenda Van Osch

In 'Het onvoltooide kind' vertelt de auteur over de gebeurtenissen die volgen: de heftige maanden op de intensive care en de jaren daarna waarin langzaam duidelijk wordt hoeveel handicaps en problemen Eva heeft. 9 jaar later stapt Brenda van Osch opnieuw een afdeling neonatologie binnen - maar nu als journalist.

Cesar
‘Cesar’ – Matthijs Kleyn

Matthijs Kleyn schrijft op liefdevolle, eerlijke wijze over zijn te vroeg geboren zoontje Cesar en de mooie maar ook moeilijke kanten van het vaderschap De helft van zijn leven is Matthijs al volwassen, maar nog steeds weet hij niet wat hij wil worden als -ie groot is. Als zijn vriendin zwanger blijkt te zijn, weet hij het wel: hij wordt vader. Een nobele taak, maar is het genoeg om zijn zoon trots op hem te maken? En als hijzelf het leven al niet snapt, hoe kan hij het dan aan een klein jongetje uitleggen?

De weerspiegelingen
‘De weerspiegelingen van een te vroeg geboren bijzondere tweeling’ –Birgitta Van der Pol

Hun tweeling is bijna 10 jaar oud als Birgitta en haar man besluiten om dit boekje uit te brengen. Het boekje gaat over alles wat zij hebben meegemaakt van voor de zwangerschap tot en met het moment dat hun tweeling met 26 en 28 weken veel te vroeg werd geboren. Geschreven zowel vanuit haar eigen gevoel als dat van haar man. Dit boekje is waargebeurd en mede gebaseerd op een dagboek dat zowel door Birgitta als door de verpleegkundigen in het ziekenhuis is bijgehouden.

Geen roze wolk
‘Geen roze wolk’ – Stichting Hellp-Syndroom

In dit boek beschrijven vrouwen hoe het voelt als hun roze wolk langzamerhand steeds grijzer wordt. Hun verhalen zijn heel verschillend. Sommigen hebben afscheid van hun kindje moeten nemen. Een aantal (veel) te vroeg geboren kindjes heeft jarenlang extra zorg nodig. Andere kinderen ontwikkelen zich al snel voorspoedig. Sommige vrouwen hebben na hun HELLP/(pre-)eclampsie-ervaring een of meer ''normale'' zwangerschappen. Anderen worden toch weer ziek. Het zijn voornamelijk vrouwen die hun verhaal vertellen, maar ook een partner, een moeder en ouders van wie de dochter overleed na een HELLP vertellen hun verhaal.

Podcasts

Radio mama
Radio Mama

In deze aflevering praat Kristien Wollants met Marie. Haar eerste dochter is bijna vijf jaar geleden geboren na 29 weken zwangerschap. Marie is psychologe en draagconsulente en specialiseerde zich ook in vroeggeboorte. De rode draad in de aflevering: ondersteuning van ouders van prematuren moet beter.

https://open.spotify.com/episo...

Weg
Weg

Dat vroeggeboorte een bijzonder zwaar trauma is, moet je Sofie Verschueren niet vertellen. Op 25 weken breken haar vliezen en nog geen kleine week later start de lijdensweg. Meer dan 80 dagen zit ze naast het bed van haar dochter.

In deze aflevering praat Sofie met Julie. Ook zij verloor het derde trimester van haar zwangerschap, stapte ongewild de premature wereld binnen en vertelt wat dat met een moederhart doet.

https://open.spotify.com/episo...

Podcast prematuur
Podcast Prematuur

Een informatief en herkenbaar Nederlands platform over vroeggeboorte, ontstaan vanuit de behoefte van een jonge mama om met andere premature ouders te praten over de vroeggeboorte van hun kindje.

https://open.spotify.com/show/...

Mama Baas
Mama Baas

Een vroeggeboorte betekent het begin van een erg onzekere en zware periode voor zowel de ouders als de baby. Welke gevolgen heeft een vroeggeboorte voor de baby en hoe ontwikkelt hij zich buiten de anders zo veilige baarmoeder? Deze en andere veelvoorkomende vragen van ouders met een premature baby komen aan bod in deze podcast. 

https://open.spotify.com/episo...

De Publieke Tribune
De Publieke Tribune

Steeds meer baby's die te vroeg geboren worden blijven leven. En toch, hoewel de ontwikkeling in eerste instantie goed lijkt te gaan, ervaart de helft van deze prematuur geboren kinderen in het latere leven wel degelijk de gevolgen.

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met volwassen ex-couveusekinderen, ouders van premature baby's en onderzoekers die pleiten voor meer onderzoek naar de langetermijngevolgen van vroeggeboorte.

https://open.spotify.com/episo...

Kijktips

Echte mensen nieuw leven
Echte mensen: Nieuw Leven

Deze reportagereeks gaat over professionals die alle stappen van het proces van nieuw leven begeleiden. Ook het team van neonatologie en vroeggeboorte komen aan bod.

https://www.vtmgo.be/vtmgo/ech...

Born to live
Born to live

Dit project werd opgezet om meer bewustzijn te creëren rond vroeggeboorte. Fotografe Lieve Blancquaert bezocht verschillende neonatale intensive care units (NICU’s) en maakte er pakkende beelden. Enkele foto’s en quotes vind je op de website.

https://borntolive.be/nl/

Over leven
Over leven

Over leven is een poëtische documentaire over extreme prematuriteit, waarin we Liv (1550 gram) en Luanne (895 gram) vanaf de eerste momenten van hun prille leven volgen. Omringd door liefdevolle ouders, artsen en verpleging zullen de meisjes groter moeten groeien om zelfstandig te kunnen functioneren. Kwetsbaar en vol innerlijke kracht vertelt deze film een verhaal over leven.

https://www.youtube.com/watch?...

Ken jij nog nuttige bronnen over vroeggeboorte voor ouders? (boeken, podcasts, websites enz.)