Administratie

De opname van je baby op neonatologie brengt veel stress en emoties met zich mee. Er blijft nog weinig energie over om je bezig te houden met alle administratie die bij een (vroeg)geboorte komt kijken. We stelden een handig overzicht samen, om je te helpen alle administratieve zaken in orde te brengen.

Meer weten?
Scroll verder naar beneden
Shutterstock 1138674578
Shutterstock 627551351
Shutterstock 2227169509

Hoe erken ik mijn kind?

Aan de hand van een erkenning kan je duidelijk maken dat er een band van vaderschap, moederschap of meemoederschap bestaat tussen jezelf en een kind. Door je kind te erkennen heb je dezelfde rechten en plichten als je partner ten opzichte van je kind. Een erkenning is niet altijd noodzakelijk. Zo moet je je kind niet erkennen indien je de vrouw bent die het kind ter wereld gebracht heeft. Ook wanneer een kind geboren wordt tijdens het huwelijk dan wordt de partner van de moeder automatisch als vader of meemoeder gezien.

Aan de hand van een attest van de gynaecoloog met je vermoedelijke bevallingsdatum kan je je kind reeds erkennen voor de geboorte. Je kan dit ook pas na de geboorte in orde brengen, samen met de geboorteaangifte. De erkenning kan je in orde brengen bij de dienst burgerlijke stand van de gemeente waarin je woont of bij de notaris. Beide ouders moeten samen naar de ambtenaar van burgerlijke stand gaan om een aanvraag tot erkenning in te dienen.

Wat neem je best mee? 

Identiteitskaarten en een doktersattest waarin de vermoedelijke bevallingsdatum staat vermeld.

Meer weten? Klik hier

Shutterstock 754835410

Geboorteaangifte

Na de geboorte van een (te vroeg geboren) kind dient er binnen de 15 kalenderdagen een aangifte van geboorte te worden gedaan. Dit moet in orde worden gebracht bij de dienst burgerlijke stand van de gemeente waar het kind is geboren. Het is ook mogelijk om de aangifte online (indien beschikbaar) te doen via Mijn Burgerprofiel of via de website van de gemeente waar je kind geboren is. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om de geboorteaangifte in het ziekenhuis te doen. Op die manier wordt de pasgeborene ingeschreven in het bevolkingsregister en krijgen de ouders even later een uitnodiging om de identiteitsdocumenten af te halen.

Wat neem je best mee? 

Identiteitskaart, medisch geboorteattest, trouwboekje of de akte van erkenning van het kind.

Meer weten? Klik hier

Shutterstock 1447555376

Sociale dienst

Indien je hulp nodig hebt bij de administratie kan je terecht bij de sociale dienst van het ziekenhuis. Zij kunnen je informeren over sociale voorzieningen en tegemoetkomingen en over de voorwaarden om die aan te vragen. Bij financiële moeilijkheden kunnen ze je helpen en eventueel doorverwijzen. Aarzel dus niet om contact op te nemen met de sociale dienst van het ziekenhuis waar je kindje is opgenomen.

Shutterstock 2226190563

Hospitalisatieverzekering

De kosten voor een pasgeborene vallen onder de hospitalisatieverzekering van de mama zolang zijzelf ook in het ziekenhuis verblijft. Let op: een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering (en dus niet verplicht) en dien je zelf af te sluiten. Als een baby (bv. prematuur geboren baby’s of baby’s met een medisch probleem) langer in het ziekenhuis moet verblijven, moet hij/zij apart ingeschreven worden onder de hospitalisatieverzekering van de mama of die van de partner. Dit moet zo snel mogelijk na de geboorte gebeuren. Inschrijven kan gemakkelijk door je verzekeraar (privé of via het ziekenfonds) op de hoogte te brengen van de geboorte van je kind en te vragen om je kindje mee op te nemen in de polis.

Shutterstock 2316914287
Groeipakket

Elk kind in Vlaanderen heeft recht op een Groeipakket indien het aan de algemene voorwaarden voldoet. Een Groeipakket bestaat uit een startbedrag (het vroegere kraamgeld), een maandelijks basisbedrag (de vroegere kinderbijslag) en een jaarlijkse schoolbonus. Het totale bedrag dat ouders ontvangen is op maat van het gezin. Afhankelijk van je gezinsinkomen en gezinsgrootte heb je recht op sociale toeslag of schooltoeslag. Je kan het Groeipakket aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket naar keuze. In Vlaanderen zijn er vijf gelijkaardige uitbetalers van het Groeipakket, nl. Parentia, MyFamily, Infino, FONS en KidsLife.

Het startbedrag krijg je in Vlaanderen eenmalig voor de geboorte van je kind. Dit bedraagt (in 2024) 1238,78 euro en kan aangevraagd worden vanaf de zesde zwangerschapsmaand bij de uitbetaler van het Groeipakket naar keuze. Het startbedrag wordt jaarlijks in september aangepast. Raadpleeg de website van het Groeipakket of de website van je uitbetaler voor het meest recente bedrag.

Elk kind in Vlaanderen ontvangt in 2024 maandelijks 180,19 euro als basisbedrag. Indien je het startbedrag ontving vóór de geboorte van je kind, dan volgt het basisbedrag automatisch nadat je het kind aangaf bij de gemeente. Je ontvangt de betaling van het Groeipakket maandelijks ten laatste op de 8ste van de volgende maand. De betaling voor april ontvang je dus tegen 8 mei. Ook het basisbedrag kan jaarlijks in september aangepast worden. Raadpleeg de website van het Groeipakket of de website van je uitbetaler voor het meest recente bedrag.

Elk kind dat recht heeft op het Groeipakket, ontvangt ook een schoolbonus. Deze bonus wordt automatisch uitbetaald in augustus. Hiervoor hoef je dus als ouders niets in orde te brengen. Het bedrag van de schoolbonus hangt af van de leeftijd van het kind. Klik hier voor meer info over de schoolbonus.

Kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte hebben recht op een zorgtoeslag. Meer info vind je hier.

Shutterstock 557601250
Ziekenfonds

Een ziekenfonds, ook wel een mutualiteit genoemd, beheert de verplichte ziektekostenverzekering in België. Je ziekenfonds betaalt onder andere de uitkering tijdens het zwangerschapsverlof, maar het biedt daarnaast tal van andere voordelen zoals het geboortegeschenk. Dit is een extraatje van je ziekenfonds bij de geboorte van een kindje. Meestal gaat het om financiële ondersteuning in de vorm van een borstvoedingspremie, een (gedeeltelijke) terugbetaling van luiers, een bepaald bedrag aan babyspullen enz. De meeste mutualiteiten bieden ook kraamzorg aan als geboortevoordeel. Een deel van de prijs per uur wordt dan door het ziekenfonds terugbetaald (meestal beperkt tot een bepaald maximumbedrag).

De voordelen kunnen verschillen van ziekenfonds tot ziekenfonds. Raadpleeg de website van jouw ziekenfonds om je voordelen te ontdekken.

Shutterstock 714484453

Verlofstelsels

Als aanstaande mama heb je recht op een aantal weken verlof, zowel vóór als na de bevalling. Ook je partner heeft recht op enkele dagen verlof. Neem een kijkje op onze pagina over de verlofstelsels.

Meer info over de verlofstelsels