Wie kan ondersteuning bieden?

De opname van een baby op neonatologie heeft een grote impact op ouders en het volledige gezin. Het is belangrijk om hulp te durven vragen en op zoek te gaan naar de nodige ondersteuning.

Meer weten?
Scroll verder naar beneden
Shutterstock 778887874
Shutterstock 2221066173
Shutterstock 1824360695

Deze ondersteuning kan geboden worden door professionele zorgverleners, familie, vrienden en lotgenoten.

Op de website van NeoParent wordt een ontslagtool aangeboden ter ondersteuning van ouders bij het ontslag van hun baby op neonatologie. Deze tool helpt om het formele en informele netwerk van het gezin in kaart te brengen.

Meer info over de ontslagtool.

Shutterstock 2316914241

Professionele ondersteuning

Ouders kunnen beroep doen op professionele zorgverleners voor medische ondersteuning, maar ook voor informatie en emotionele steun of psychologische hulp. Je kan vragen naar de psycholoog van de afdeling of via de sociale dienst kan contact opgenomen worden met een psycholoog uit het ziekenhuis.

Benieuwd naar welke zorgverleners kunnen helpen? Klik hier.

Shutterstock 1742417672

Ondersteuning door lotgenoten

Wanneer ouders hun verhaal kunnen delen met andere ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, kan dit een waardevolle bron van steun en begrip zijn. Op de pagina lotgenoten wordt verder ingegaan op de ondersteuning door lotgenoten, onder andere via ouderverenigingen, fora en sociale media. We delen getuigenissen van ouders met (ex-) premature kinderen over verschillende thema’s.

Shutterstock 2337392061

Ondersteuning door familie en vrienden

Familie en vrienden vormen een belangrijk onderdeel van ons sociaal netwerk. Ze kunnen daarom een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van ouders van een prematuur kind. Het is belangrijk dat ouders open en eerlijk communiceren over hun behoeften en grenzen. Familie en vrienden willen helpen, maar ze hebben soms wat begeleiding nodig om te begrijpen wat het beste werkt voor ouders. De omgeving kan op verschillende manieren betrokken worden en ouders ondersteunen door hen ruimte te geven voor zichzelf en de zorg voor hun kind.

Shutterstock 515407132
Emotionele steun en begrip

Familie en vrienden kunnen een luisterend oor bieden en een veilige ruimte creëren waarin ouders hun zorgen, angsten en vreugde kunnen delen. Gewoon aanwezig zijn kan een geruststelling zijn voor ouders. Begrip tonen voor de situatie die soms onvoorspelbaar is en zich flexibel opstellen voor wijzigingen in sociale afspraken kan van grote betekenis zijn voor ouders.

Shutterstock 2076422326
Praktische hulp en ondersteuning

Familie en vrienden kunnen praktische ondersteuning bieden door te helpen met huishoudelijke taken, boodschappen doen, maaltijden bereiden of oppassen op andere kinderen. Dit verlicht de last en geeft ouders tijd om te rusten en voor zichzelf te zorgen. Familie en vrienden kunnen ouders ook bijstaan tijdens ziekenhuisbezoeken, consultaties en onderzoeken.