Ontslag uit het ziekenhuis

Een belangrijk moment breekt aan wanneer de baby de neonatologie mag verlaten. Dit is een mijlpaal voor het hele gezin. Tijdens deze periode is niet alleen de zorg en thuisbegeleiding van belang. Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor de praktische en emotionele ondersteuning vanuit de omgeving.

Meer weten?
Scroll verder naar beneden
I Stock 155100325
I Stock 1143131380
I Stock 900881060

Wanneer mag de baby naar huis?

De zorgverleners beslissen in overleg wanneer de baby naar huis mag. Dit is verschillend van baby tot baby. Doorgaans wordt met volgende factoren rekening gehouden:

  • De baby drinkt goed aan de borst of drinkt zijn/haar flesjes leeg
  • De baby komt goed bij in gewicht
  • De baby kan zijn/haar lichaamstemperatuur op peil houden
  • De baby heeft geen ernstige medische problemen meer of deze zijn onder controle (bv. de baby mag naar huis met sondevoeding, met minimale zuurstoftherapie enz.)
I Stock 1407136722

Voorbereiden thuiskomst en ontslag

OUDERS – ROOMING-IN

Tijdens het verblijf van de baby op neonatologie worden ouders voorbereid op de thuiskomst. Het is van belang om tijdens de opname de baby goed te leren kennen. Verder worden ouders aangemoedigd om de zorg voor de baby voldoende te oefenen en zo snel mogelijk over te nemen. In sommige ziekenhuizen wordt daarom kort voor ontslag rooming-in aangeboden, waarbij de ouders één of meerdere dagen continu bij hun baby kunnen blijven en de zorg voor hun rekening nemen. Zo hebben ouders de tijd om te wennen aan hun baby en kunnen ze nog steeds met hun vragen en onzekerheden terecht bij verpleegkundigen en vroedvrouwen.

PRAKTISCH

Er dienen ook een aantal praktische zaken geregeld te worden voor de thuiskomst zoals een babyuitzet en eventueel medisch en verzorgend materiaal. Kind en Gezin stelde een handige checklist samen met babyspullen voor in de kleerkast, het dagelijks leven, het slapengaan, uitstapjes, de voeding en de verzorging. Soms vraagt de baby nog extra zorgen waarvoor medisch materiaal nodig is zoals materiaal voor sondevoeding, stomazorg, blaassondage enz. De zorgverleners en de sociale dienst van het ziekenhuis brengen ouders in contact met gespecialiseerde firma’s waarbij ouders hiervoor terecht kunnen. Tevens zal de sociale dienst thuisbegeleiding inschakelen om ouders bij te staan bij deze extra zorgen.

BRUSSEN (broers/zussen)

Indien er oudere broertjes of zusjes zijn is het ook belangrijk om hen voor te bereiden op de thuiskomst van de baby en actief te betrekken. Zo kunnen ze meehelpen om alles klaar te zetten. Het prentenboek 'Vroeger dan verwacht' vertelt het verhaal van een jongetje wiens broertje te vroeg geboren wordt. Dit boek ondersteunt ouders om met brussen te praten over de opname van hun broer of zus en de thuiskomst.

Shutterstock 2310780987

Dag van ontslag

Wanneer ouders de zorgen voor hun baby onder de knie hebben en ze eventueel enkele dagen op een ouder-en-kindkamer hebben doorgebracht, breekt de dag van ontslag aan.

MATERIAAL

Op de dag van ontslag brengen de ouders het nodige materiaal mee om naar huis te gaan, zoals:

  • een Maxi-Cosi (tip: test deze vooraf al eens uit in de auto)
  • warme kleren en een mutsje
  • een dekentje
  • een koeltas en koelelementen om eventueel ingevroren moedermelk mee te nemen
  • een verzorgingstas
  • ...

De arts onderzoekt de baby nog eens en maakt de ontslagpapieren klaar. De ouders krijgen een infoboekje en een brochure met specifieke informatie over de medicatie, verzorging, voeding en vervolgafspraken van de baby mee.

Indien er na thuiskomst nog acute vragen of onzekerheden zijn, kan de dienst neonatologie steeds gecontacteerd worden.

I Stock 177123971
Wie kan me ondersteunen?

Thuiskomen met een premature baby is een grote stap voor ouders en is vaak erg ingrijpend. Diverse zorgverleners en/of organisaties staan klaar om ouders te ondersteunen en te helpen op verschillende vlakken.