Opvolging

Elke baby die de neonatologie verlaat, gaat veertien dagen na ontslag op consultatie bij de kinderarts. Het is aangeraden om een vroedvrouw aan huis te laten komen om de ouders de eerste weken na thuiskomst bij te staan.

Meer weten?
Scroll verder naar beneden
Shutterstock 2060906324
Shutterstock 143159914
Shutterstock 396467266

Prematuur geboren kinderen worden tevens opgevolgd door enkele andere diensten en organisaties zoals het COS, Kind & Gezin enz. 


Door de vroeggeboorte is er een verhoogde kans dat de ontwikkeling minder vlot of anders verloopt als deze van kinderen die geboren zijn na een voldragen zwangerschap. Het kan gaan om groei- en voedingsproblemen, bewegingsproblemen, taal- en leerproblemen, stoornissen in het zicht en gehoor, gedragsproblemen enz. Het is belangrijk om eventuele ontwikkelingsproblemen vroegtijdig op te sporen zodat de ontwikkeling van deze kinderen optimaal kan ondersteund worden.

Meer weten over het COS, K&G, ...?

Dakota corbin 5y UP Fj GF Jo I unsplash

Specifieke thuisbegeleiding

Ook bij de opvolging van een premature baby kan specifieke thuisbegeleiding van groot belang zijn. Meer weten over specifieke thuisbegeleiding? Neem dan een kijkje op onze pagina: Wie kan me ondersteunen.

Creche

Kinderdagverblijven

Indien je premature baby medische of psychosociale problemen heeft, kunnen ouders terecht bij een kinderopvang met inclusieve werking. Inclusieve kinderopvang is de opvang van kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte samen met kinderen zonder specifieke ondersteuningsbehoefte. Kinderen kunnen er samen met leeftijdsgenootjes en vriendjes spelen in een gewone opvangsituatie met voldoende aandacht voor hun eigen ritme en behoeften. Het doel is om opvang op maat te bieden in een warme en stimulerende leefomgeving voor het kind.