Mama van Xenn en Finn

26 weken 5 dagen
Shutterstock 754835410

Maureen is mama van Xenn en Finn, geboren op 26 weken en 5 dagen. De broertjes hebben 93 dagen op neonatologie gelegen, waarvan 2 maanden op NICU en de rest van de periode op N*.

Opname op NICU

Xenn en Finn zijn geboren op 4 februari 2020 met 26 weken en 5 dagen. Zelf lag ik al in het ziekenhuis met weeën vanaf 25 weken en zes dagen. Gelukkig heb ik het nog twee weken kunnen rekken. Xenn heeft tot een zwangerschapsleeftijd van 38 weken zuurstof nodig gehad, Finn maar tot 32 weken. Eén dag voor hun uitgerekende datum mochten we naar huis omdat ze het zo goed deden. Na de bevalling ben ik nog meer dan een jaar thuis geweest om voor de jongens te zorgen. Daarna ben ik halftijds gaan werken omdat ik na alles heel diep zat. Het was mentaal heel zwaar.

Naar school

Xenn en Finn zijn op 1 september 2022 gestart met school. We hebben er bewust voor gekozen om ze niet te corrigeren. We merkten dat ze volledig klaar waren om naar school te gaan en dat ze nood hadden om nieuwe dingen te leren. Die eerste schooldagen waren heel dubbel voor mij als mama. De zomervakantie van 2022 heb ik als een hel ervaren. De kinderen waren zo druk en hevig dat die eerste schooldag toen echt voelde als een opluchting. Anderzijds voelde het heel vreemd om te zien hoe groot ze nu waren. Ze zijn nooit naar de crèche geweest en plots moet je ze na 2,5 jaar toch loslaten. Ik ben zelf ook pas halftijds gaan werken als de jongens al meer dan een jaar waren. Deels doordat Xenn een beperking heeft door zijn prematuriteit. Door die beperking moet hij twee keer in de week kiné krijgen. Hierdoor blijft hij mijn zorgenkindje. Ze krijgen ook allebei psychologische begeleiding en daar bovenop gezinstherapie.

De zoektocht naar een school is vlot verlopen. De school die we kozen is dicht bij het werk en de grootouders. Mijn partner heeft daar als kind ook school gelopen. We kozen voor het Steineronderwijs, omdat hier het tempo van het kind gevolgd wordt en onze zonen door hun prematuriteit een hoger risico hebben op leerstoornissen.

In het begin gingen ze halve dagen naar school. Sinds januari 2023 gaan ze voltijds naar school, maar zijn er nog steeds dagen waar ze maar een halve dag gaan. Op maandag gaan ze enkel in de voormiddag, omdat ze in de namiddag kiné hebben. Op woensdag blijven ze thuis voor de gezinstherapie. De eerste schoolweken waren voor Finn heel zwaar. Hij huilde veel. Nu gaan ze allebei graag naar school. Ze hebben een fantastische juf die rekening houdt met hun noden. Dat is een geruststelling voor mij.

Als boodschap aan andere ouders wil ik meegeven dat het bij de zoektocht naar een school belangrijk is om te kijken naar de noden van je kind. De school bepaalt voor een groot deel hoe je kind later zal ontwikkelen en welke ervaringen hij/zij meekrijgt. Kies dus een school waarbij je als ouder ook goed voelt en wiens visie je deelt.