Mama van Lou

35 weken
Shutterstock 555119713

Sarah is mama van Lou, geboren op 35 weken. Lou verbleef 10 dagen op neonatologie.

Opname op neonatologie

De opname was voor mij als mama een heel heftige periode. Alles verliep in een roes. Niet alleen de prematuriteit van Lou, maar ook de Covid-19 besmetting van mijn partner gaf me veel stress. Hij heeft Lou tien dagen niet mogen bezoeken. Bijkomend had ik zelf ook een zwangerschapsvergiftiging opgelopen, waar ik veel last van had.

Naar de crèche

Toen Lou vier maanden oud was, ging ze voor het eerst naar de crèche. De zoektocht naar de crèche is goed verlopen. We informeerden bij familie en buren naar hun ervaringen. Zij raadden ons een bepaalde crèche aan, die we uiteindelijk ook hebben gekozen voor Lou.

Toen ze één jaar en acht maanden was, mocht Lou overgaan naar de oudste groep van de crèche. Dit was voor haar een grote stap. We dachten dat deze overstap haar goed zou doen, want ze verveelde zich en miste de nodige uitdaging. Helaas draaide het anders uit dan verwacht. De eerste weken weende Lou continu toen we haar naar de crèche brachten. Ze had het moeilijk met de nieuwe groep en begeleiders. Voor de overstap ging ze heel erg graag naar de crèche. Als mama vond ik het moeilijk om mijn dochter zo te zien. Elke dag belde ik naar de crèche om te vragen hoe het ging, omdat ze 's morgens weer eens overstuur was geweest.

Lou heeft in de oudere groep verschillende mijlpalen bereikt. Ze leerde veel nieuwe woorden, doet zelf haar jas en schoenen aan en kan haar neus snuiten. Ik ben heel fier op haar want ze is tenslotte nog maar twee jaar. Ze is ook grote zus geworden en die rol neemt ze met verve op.

Aan een aantal zaken kan je merken dat Lou prematuur geboren is. Tot Lou anderhalf jaar oud was, was ze elke week ziek. Ze had 40 graden koorts en kon moeilijk ademhalen. Ze is ook heel gehecht aan ons. Ik moet nog steeds haar hand vasthouden bij het slapengaan en ze kan moeilijk overweg met nieuwe mensen. Soms heb ik het gevoel dat ze té sterk gehecht is aan ons. In de crèche heeft dit voor een moeilijke overstap gezorgd, maar we zijn op de goede weg.