Mama van Liam

25 weken en 3 dagen
Shutterstock 2314056527

Eline is mama van Liam, geboren op 25 weken en 3 dagen. Hij heeft 3 maanden op NICU gelegen.

Opname op NICU

Ik heb die dagen op NICU eerder als een roes ervaren. Ik schermde mij af voor al mijn emoties. Ik merkte dat ook toen mensen aan mij vroegen: ‘hoe gaat het?’ Ik antwoorde altijd dat het goed ging. Dat was mijn manier om de situatie dragelijk te maken. Ook fysiek was het zwaar. Twee keer per dag op en af rijden naar het UZ Gent, tot twaalf keer per dag kolven. Ik leefde echt op automatische piloot. Als ik daar nu naar terug kijk weet ik eigenlijk niet goed hoe ik dat allemaal gedaan heb op die drie maand. Tijdens de opname van Liam heb ik daar zoveel gehuild, maar ook veel gelachen. Dat was echt een rollercoaster aan emoties die ik daar heb ervaren. Kort samengevat was dat dus echt geen gemakkelijke periode.

Eerste schooldag

2,5 jaar na de geboorte is Liam de eerste keer naar school geweest. Eerst was ik hier wat onzeker over maar mede doordat ze op het COS (Centrum voor ontwikkelingsstoornissen) hadden gezegd dat hij er klaar voor was, hebben we hem nu toch al naar school gestuurd.

Vanaf de eerste schooldag zag ik eigenlijk ook dat hij er klaar voor was. Hij was vrolijk en op zijn gemak. Natuurlijk vond ik het super spannend toen we hem de eerste keer naar school brachten, omdat dat het begin was van een hele lange tijd. Maar als je ziet dat hij op zijn gemak is, dan is het als ouder veel gemakkelijker om je kind af te geven.

Voor mijn partner en mij verliep de zoektocht naar een school eigenlijk vanzelfsprekend. We hebben beide zelf op die school gezeten en de oma van Liam is zorgjuf. Dat heeft voor ons de doorslag gegeven. Daarnaast worden zijn verslagen van het COS ook heel nauw opgevolgd en geven de leerkrachten zelf ook aan wanneer hen iets belangrijk opvalt.

Aan andere ouders wil ik graag meegeven dat het belangrijk is om een school te kiezen waar je ze achterstaan. Kijk ook naar een school waar ze openstaan voor de extra zorgondersteuning, zodat je kind zich ten volle kan ontwikkelen op zijn eigen tempo.