Mama van Fran en Kamiel

27 weken en 35 weken

Gaëlle is mama van Fran en Kamiel. Fran werd geboren op 27 weken, Kamiel op 35 weken.

Opname op neonatologie

Mijn beide kinderen hebben na hun geboorte een tijd op neonatologie gelegen. Ik heb de periode op neonatologie bij Fran als minder heftig ervaren dan bij Kamiel, omdat Fran zo vroeg geboren is. Hierdoor wist ik dat ze lang in het ziekenhuis zou moeten blijven, het was immers een kwestie van leven of dood. Kamiel was een grote prematuur. Hij was 48 cm groot, woog bijna drie kilogram en toch moest hij opgenomen worden op de neonatologie. Opnieuw moest ik zonder baby naar huis vertrekken. Dat voelde toen echt aan alsof het mij niet gegund was. Het voelde voor mij als moeder als falen van mijn lichaam.

Tijdens hun opname op de neonatologie heb ik weinig over de situatie gebabbeld. Ik vond dat ik mij sterk moest houden voor mijn omgeving, mijn kinderen en mijn partner. Twee jaar geleden ben ik die periode pas echt beginnen verwerken. Ik besef dat we veel geluk hebben gehad. Geen van beide heeft zware infecties doorgemaakt of grote problemen gesteld. Op dat vlak hadden we niet te klagen. Ik vond het wel moeilijk dat je zo weinig beslissingsrecht krijgt over je eigen kind. Kamiel had bijvoorbeeld een slechte slikreflex. Toch wilden ze hem aan mijn borst leggen, terwijl ik vond dat dat voor hem te lastig was. Ik wilde liever afkolven zodat ik kon zien hoeveel hij dronk, maar dat mocht niet.

Brussen

Ik heb bewust gekozen om vier jaar te wachten met een tweede kindje totdat ik er zowel fysiek als mentaal klaar voor was. Ik heb me lang afgevraagd wat de oorzaak was van Fran haar prematuriteit. Die onbeantwoorde vraag zorgde ervoor dat ik het mentaal moeilijk had. Fran stopte in het begin ook nog regelmatig met ademhalen en ze had een achterstand in haar fijne motoriek. Hierdoor moest ze veel naar de kiné. Ik had schrik om dit nog een tweede keer mee te maken wanneer ik voor een tweede kind zou gaan, vandaar dat ik zo lang gewacht heb om zwanger te worden van Kamiel.

Naar het eerste leerjaar

Kamiel is op 1 september 2022 gestart in het eerste leerjaar. Hij had de kleuterklassen al uitstekend doorlopen waardoor de overgang, voor mij als mama, niet zo groot was. Ook voor hem viel dit goed mee. Het enige waar ik me zorgen om maakte, was zijn concentratievermogen. Kamiel kan moeilijk stilzitten en kan zich niet lang concentreren. De juf stelde me gerust en zei dat Kamiel zijn best deed om de lessen te volgen. Kamiel is ook moeilijk om te overtuigen. Hij is altijd overtuigd van zijn eigen gelijk en dat zorgt dikwijls voor discussies. Desondanks ben ik heel trots op mijn zoon. Het is een lieve jongen en hij heeft een gouden hart.